Zemiaky zapečené s tofu, špenátom a zeleninou

19.02.2025

Zdravé recepty s tofu sú veľmi jednoduché na prípravu. Na jedlách z tofu si pochutia nich nielen vegetariáni a vegáni, ale aj všetci, ktorí majú radi fit bezmäsité jedlá. Tofu, podobne ako sója, z ktorej sa vyrába, obsahuje vysoké množstvo bielkovín a iných výživných látok, stačí ho správne dochutiť.


Čo budeme potrebovať?

1 porcia

  • 200g zemiakov 
  • 160g mrkvy
  • 140g tofu biele
  • 5ml olivového oleja
  • 30g cibule
  • 60g šampiňónov
  • 70g baby špenátu
  • trochu soli, korenia

Zemiaky olúpeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Cibuľu nakrájame na drobno. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Na panvici rozpálime olej a orestujeme na ňom na rezance nakrájané tofu. Dochutíme korením a soľou a dáme bokom. 

Potom orestujeme cibuľu s mrkvou do mäkka ( podľa potreby môžeme podliať trochou vody ). Ku koncu pridáme na plátky nakrájané šampiňóny a špenát. Keď je všetko mäkké máme hotovo. Môžeme ešte dochutiť soľou a korením, či bylinkami.

Uvarené zemiaky roztlačíme a zamiešame do nich udusenú zmes s mrkvou a špenátom. Nakoniec opatrne zapracujeme aj tofu. Celú zmes preložíme do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie a pečieme približne 30 minút na 200 °C.  

 1 porcia / 478 kcal Bielkoviny: 29g Sacharidy: 48,7g Tuky: 16,3g Vláknina: 14,7g