Zdravá a jednoduchá jablková "buchta"
Okrem tekvíc sú typickou jesennou plodinou jablká. Zelené, červené, tisíce odrôd ... no so spoločnou charakteristikou - voňavé, šťavnaté, plné vitamínov. Využívať sezónne potraviny z domácich zdrojov je ideálny prístup k zdravej a vyváženej strave a jablká rozhodne spadajú do tejto kategórie. Kombinácia medu, jabĺk a škorice rozvonia celý byt a zahreje počas chladných dní brucho aj dušu. Preto nemôže tento zdravý jablkový koláč chýbať ani na vašom stole. Prečo som ho nazvala "buchta"? Toto "označenie" rýchlych koláčov s obľubou používajú naši český bratia a mne sa veľmi páči. Tak preto.
- 200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 100 g roztopeného kokosového oleja
- 2 ks stredne veľké jablká nastrúhané na hrubo ( nastrúhať môžete aj so šupou )
- 2 ks stredne veľké jablká nakrájané na drobno ( opäť aj so šupou )
- 140 g grécky jogurt biely 0,3% tuku
- 2 vajcia
- 150 g medu
- 1 ČL škorice
- 1,5 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL vanilkovej esencie
Čo budeme potrebovať ?
24 kusov
V mise zmiešame suché ingrediencie - múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu bikarbónu a soľ.
Z nastrúhaných jabĺk vytlačíme rukami prebytočnú šťavu. Do pripravenej suchej zmesi pridáme jabĺčka (strúhané aj krájané), ktoré v nej obalíme a odložíme stranou.
Následne si v druhej miske zmiešame tekuté ingrediencie - roztopený kokosový olej, tekutý med a vanilkovú esenciu. Pridáme vajíčka a nakoniec aj jogurt.
Všetko dobre premiešame a prelejeme do suchej zmesi s jabĺčkami. Vznikne nám cesto, ktoré preložíme do formy 25x20cm vystlanej papierom na pečenie.
Jablkovú buchtu pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým nevytiahneme čisté špáradlo po zapichnutí do stredu koláča. Pred podávaním ho necháme chvíľku vychladnúť.
1 ks/99 kcal Bielkoviny: 1,9g Sacharidy: 12,1g Tuky: 4,4g Vláknina: 1,7g