Zapečené portobello šampiňóny
Ak máte radi zapekané jedlá, tak tento recept si určite zamilujete. Je pomerne jednoduchý a keď mám pravdu povedať, vznikol ako veľa receptov, keď neviete čo uvariť a rozhodujete sa podľa toho čo nájdete v chladničke. Na rozdiel od väčšiny zapekaných jedál má toto jedlo málo kalórií, zasýti a má i nízky obsah sacharidov, čo je na večeru vhodný výber.
Čo budeme potrebovať?
6 porcií
- 400g šampiňónov portobello ( 6ks v balení )
- 180g bieleho tofu
- 50g pšena v surovom stave
- 100g hydinovej šunky vysokej kvality
- 100g eidamu 30% tuku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 300ml smotany na varenie 10% tuku
Pšeno uvaríme 15 minút v osolenej vode. Do misy nastrúhame na hrubo tofu a syr. Šunku nakrájame na drobné kocky a pridáme k syru, primiešame i uvarené pšeno. Všetko premiešame a trochu osolíme a okoreníme. Do zapekacej misy poukladáme šampiňóny a každý naplníme zmesou. Zvyšnú zmes navrstvíme do pekáča okolo naplnených šampiňónov. Celé to prelejeme smotanou a zapečieme 30 minút na 220 °C.
Na porciu ide 1ks šampiňónu a k tomu menšia naberačka zmesi z pekáča. Podávame s menším krajcom celozrnného pečiva a veľkou porciou šalátu ( zálievku na šalát spravidla volím veľmi jednoduchú - štipka soli, štipka korenia, pokvapkať olivovým olejom a prípadne trochu balzamica ).
1 porcia bez pečiva/200 kcal Bielkoviny: 15,6g Sacharidy: 11g Tuky: 10,5g Vláknina: 1g