Vynikajúca fit bublanina s ríbezľami a cuketou
Bublanina je klasika. Poďme si túto klasiku vylepšiť, ozdraviť, pridať lokálne ovocie ako sú ríbezle, ktorých dozrievanie vrcholí, s ľahkou cuketou ktorej obdobie sa práve začína a to všetko s nízkym obsahom cukru, teda vhodné aj pri redukcii hmotnosti. Známkou najvyššej kvality je pochvala od môjho manžela Jirka.
Čo budeme potrebovať ?
24 kusov
- 320g cuketa
- 80g špaldovej celozrnnej múky
- 200g špaldovej hladkej múky
- 100g mak mletý
- 1ČL jedlej sódy
- 1ČL prášku do pečiva bez fosfátov
- 2PL kakao
- 1ČL škorica
- 140g erythritol ( alebo xylitol - brezový cukor )
- 30g kokosový cukor
- 4 vajcia
- 300g ríbezle ( použila som mix čiernych a červených )
- 200ml acidko 1% tuku biele
- 100g biely jogurt typu SKYR
- trochu citrónovej šťavy a trochu soli
Cuketu umyjeme, odkrojíme konce a aj so šupou nastrúhame na hrubom strúhadle. Trošku osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou (asi 1 čl). Premiešame a necháme odstáť.
Hlbší plech vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame všetky sypké prísady okrem cukru (mletý mak, múku, kakao, škoricu, sódu bikarbónu aj kypriaci prášok). Zapneme rúru, aby sa predhriala na 180°C.
Cuketu trošku vyžmýkajte, ale šťavu zlejte do pohára. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a erythritolom do peny a postupne zašľaháme na menších otáčkach aj acidko a jogurt. Potom varechou vmiešame jemne vyžmýkanú cuketu. Nakoniec pridáme postupne aj sypké suroviny pripravené v miske.
Cesto vylejeme na pekáč a rovnomerne rozotrieme. Vrch posypeme ríbezľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 35-40 minút. Bublaninu necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Vyšlo mi ich 24.
1 ks/102 kcal Bielkoviny: 4,8g Sacharidy: 17g Tuky: 3,1g Vláknina: 2,5g