Vynikajúca fit bublanina s ríbezľami a cuketou

25.06.2024

Bublanina je klasika. Poďme si túto klasiku vylepšiť, ozdraviť, pridať lokálne ovocie ako sú ríbezle, ktorých dozrievanie vrcholí, s ľahkou cuketou ktorej obdobie sa práve začína a to všetko s nízkym obsahom cukru, teda vhodné aj pri redukcii hmotnosti. Známkou najvyššej kvality je pochvala od môjho manžela Jirka.    


Čo budeme potrebovať ?

24 kusov

  • 320g cuketa
  • 80g špaldovej celozrnnej múky
  • 200g špaldovej hladkej múky
  • 100g mak mletý
  • 1ČL jedlej sódy
  • 1ČL prášku do pečiva bez fosfátov
  • 2PL kakao
  • 1ČL škorica
  • 140g erythritol ( alebo xylitol - brezový cukor ) 
  • 30g kokosový cukor 
  • 4 vajcia
  • 300g ríbezle ( použila som mix čiernych a červených )
  • 200ml acidko 1% tuku biele
  • 100g biely jogurt typu SKYR
  • trochu citrónovej šťavy a trochu soli


Cuketu umyjeme, odkrojíme konce a aj so šupou nastrúhame na hrubom strúhadle. Trošku osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou (asi 1 čl). Premiešame a necháme odstáť.

Hlbší plech vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame všetky sypké prísady okrem cukru (mletý mak, múku, kakao, škoricu, sódu bikarbónu aj kypriaci prášok). Zapneme rúru, aby sa predhriala na 180°C.

Cuketu trošku vyžmýkajte, ale šťavu zlejte do pohára. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a erythritolom do peny a postupne zašľaháme na menších otáčkach aj acidko a jogurt. Potom varechou vmiešame jemne vyžmýkanú cuketu. Nakoniec pridáme postupne aj sypké suroviny pripravené v miske.

Cesto vylejeme na pekáč a rovnomerne rozotrieme. Vrch posypeme ríbezľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 35-40 minút. Bublaninu necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Vyšlo mi ich 24. 

1 ks/102 kcal   Bielkoviny: 4,8g  Sacharidy: 17g  Tuky: 3,1g  Vláknina: 2,5g