Výborný prívarok z červenej šošovice
Ak obľubujete prívarky, na tomto cuketovo-šošovicovom prívarku s mrkvou si určite pochutíte. Tento zdravý cuketový prívarok je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, nenáročný na suroviny a v neposlednom rade aj veľmi chutný. Zdôraznila by som aj jeho skvelé nutričné hodnoty - je nízkokalorický, vďaka červenej šošovici má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a aj napriek použitiu množstva zeleniny a šošovice si drží pomerne nízky obsah sacharidov. Ak máte práve chuť na jednoduché bezmäsité jedlo, určite vám odporúčam tento cuketovo-šošovicový prívarok vyskúšať. Je skvelý na obed, no vďaka svojim výborným nutričným hodnotám si ho môžete pokojne dopriať i na večeru. A ešte jedno plus - prívarky sú výborné i ohrievané, preto ak navaríte viac, máte o zdravý obed postarané i na ďalší deň.
Čo budeme potrebovať?
4 porcie
- 2 stredne veľké cukety - cca 600g
- 200 g lúpanej červenej šošovice
- 200 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 PL olivový olej
- 200g biely grécky jogurt 3,5%
- 2 PL Hrašky na zahustenie
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- štipka mletej rasce
- 2 strúčiky cesnaku
Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme šošovicu, koreniny, soľ, chvíľu zamiešame a zalejeme ju dvojnásobným množstvom vody (vývaru). Po približne 15 minútach k šošovici pridáme aj nahrubo nastrúhanú cuketu a mrkvu. Prívarok varíme, pokiaľ zelenina úplne nezmäkne, zhruba 10 minút. Nakoniec do prívarku vmiešame aj prelisované strúčiky cesnaku a jogurt rozmiešaný s Hraškou. Prívarok necháme prevrieť.
Podávame spolu s volským okom, vareným vajíčkom na tvrdo, úplne najviac ho milujem so strateným vajíčkom, celozrnným pečivom alebo zemiakmi. Nutričné hodnoty sú uvedené iba pre prívarok bez zemiakov, vajca a pečiva.
1 porcia / 262 kcal Bielkoviny: 21g Sacharidy: 29g Tuky: 3,5g Vláknina: 13g