Voňavý jesenný koláč z tekvice hokkaidó
Prečo jesenný? Jeseň je obdobím dozrievania mnohých plodín, no hlavne tekvíc. Tento koláč Vás prekvapí najmä skvelou chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy a konzistenciou.
Čo budeme potrebovať ?
8 porcií
- 75g roztopeného masla
- 85g trstinového cukru
- 2ks vajcia
- 120g tekvicového pyré
- 65g bieleho jogurtu typu SKYR
- 125g špaldovej hladkej múky
- 1/2ČL prášku do pečiva
- 1/2ČL sódy bikarbóny
- 1ČL vanilková esencia
- 1Čl škorica
- štipka soli
- 20g mletých mandlí + nasekané na posyp
Na krém:
- 250g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 50g kyslej smotany
- sladidlo podľa chuti
Vajcia, cukor, tekvicové pyré, maslo a jogurt vymiešame metličkou na hladkú hmotu, pridáme sypké ingrediencie, mleté mandle a škoricu, vanilku a štipku soli. Nalejeme do okrúhlej formy s priemerom 23cm, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C 40 minút ( skontroluj špajlou či je koláč upečený aj vo vnútri ). Po upečení necháme vychladnúť.
Vychladnutý koláč natrieme zmiešaným tvarohom so smotanu a sladidlom ( ja som použila čakankový sirup asi 2PL ) a podávame.
Tekvicové pyré: Tekvicové pyré urobíte tak, že tekvicu ošúpete, zbavíte semiačok ( najlepšie vydlabať lyžicou ) a upečiete v rúre pri teplote 200 °C cca 10 minút a pomixujete. Pyré si môžete pripraviť i deň vopred a uložiť do chladničky. Môžete ho použiť i do teplej raňajkovej kaše, alebo fit lievancov - recept nájdeš tu.
1 ks/249 kcal Bielkoviny: 9,5g Sacharidy: 24,6g Tuky: 11,9g Vláknina: 2g