Šťavnaté fašírky z kuracieho mäsa

07.03.2022

Kuracie mäso je spravidla suchšie a príprava jedla pečením, mäsko ešte viac vysušuje. No garantujem vám, že jemnejšie fašírky ste ešte nejedli. Sú neuveriteľne šťavnaté a nadýchané ako pena. Túto chuť, vôňu a konzistenciu získate vďaka nasledujúcemu špeciálnemu postupu. Pripravte si kuracie fašírky, ktoré nemajú konkurenciu. Budú lahodne jemné, cuketa im dodá šťavnatosť a so snehom z bielkov sú krásne nadýchané. Pridajte bylinky a korenie a rozvoňajú vám celý domov. Toto je ten najlepší recept na fašírky, ktorým nik neodolá. A s minimálnym množstvom kalórií.


Čo budeme potrebovať?

18 ks

  • 1 cibuľa
  • 400g kuracie horné stehná bez kosti a kože ( mleté )
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150g cuketa
  • hrsť petržlenovej vňate
  • čerstvá pažítka alebo zelená časť jarnej cibuľky
  • 1 lyžica škrobu ( Solamyl )
  • 1 vajce
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • trochu sušeného oregana a bazalky
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • 40g strúhanky na obalenie


Mleté kuracie mäso si dáme do misky. Odporúčam horné kuracie stehná lebo prsia sú suchšie. Očistíme si cibuľu a cesnak a vhodíme ich do mixéra. Pridáme k nim zelenú cibuľku alebo pažítku, čerstvú petržlenovú vňať a všetko vymixujeme na hladkú a jemnú zmes.

Tú potom pridáme k pomletému mäsu a zamiešame. Cuketu si nastrúhame na jemnom strúhadle aj so šupou a trošku posolíme. Necháme ju chvíľku postáť, aby pustila šťavu, ktorú potom vyžmýkame. Nastrúhanú cuketu potom pridáme k ostatným ingredienciám a zamiešame. Pridáme soľ, čierne korenie, bazalku, oregano, majorán a znovu všetko dôkladne zamiešame.

Potom si pripravíme vajce, ktoré si oddelíme na bielok a žĺtok. Bielok vyšľaháme na sneh a žĺtok na nadýchanú svetlú hmotu. Najprv v mäsovej zmesi zapracujeme žĺtok, zamiešame a potom pridáme aj bielkový sneh. Na základe hustoty potom pridáme ešte škrob ( ale nemusíte, mne sa dali tvarovať aj bez neho ), aby sme mali kompaktnú zmes. Môžete pridať aj trošku strúhaného syra, ktorý fašírky lepšie spojí, dodá im chuť a urobí ich ešte šťavnatejšími ale potom treba rátať s vyšším obsahom tuku v hotovom jedle.

Následne z hmoty formujeme fašírky a obaľujeme ich v strúhanke. Môžeme ich smažiť na rozpálenom oleji z každej strany, alebo si prichystať zdravšiu verziu ( ja som piekla v rúre ). Obalené fašírky naukladáme na papier na pečenie, ktorý sme zľahka potreli olejom a pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 minút. Následne ich môžeme otočiť, pridáme teplotu asi na 220 stupňov a dopekáme, pokiaľ nemajú zlato-hnedú farbu a chrumkavý povrch ( približne ďalších 10-15 minút ).

1 ks / 57 kcal  Bielkoviny: 6,2g   Sacharidy: 2,6g   Tuky: 2,2g   Vláknina: 0,3g