Špaldové celozrnné rožky
Kúpiť pečivo, ktorého zloženie je podľa mojich predstáv je náročné. Preto si ho radšej v prípade potreby upečiem sama. Nekváskujem. Nemám na to spotrebu. Pečivo jem výnimočne a pri príprave používam klasické droždie. Piecť jeden rožok je neekonomické ale našťastie existuje zázrak menom mrazák. Po upečení môžete rožky zamraziť a v prípade potreby použiť. To isté platí i na chlebík. Rozkrájajte ho na porcie a vyberajte podľa potreby.
Čo budeme potrebovať ?
15ks rožkov
- 400g múka špaldová celozrnná hladká
- 200g pšeničná múka celozrnná špeciál - stredná
- 300ml vlažná voda
- 125g kyslej smotany
- 1 ČL soľ
- 2 ČL mletej rasce
- 2 ČL mletých ľanových semienok
- 1/2 kocky droždie
- štipka cukru
- 1 vajce
Vo väčšej mise ( ja používam rýchlokysku) zmiešame múky, soľ, semiačka a rascu. Do stredu urobíme väčšiu jamku, do ktorej vlejeme vlažnú vodu, nadrobíme kvasnice a pridáme štipku cukru. Prikryté necháme stáť 10 minút kým sa aktivujú kvasnice. Potom premiešame, pridáme smotanu a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi hodinu. V rýchlokyske vykysne do 30 minút.
Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú pracovnú dosku vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pohárom s priemerom 8cm vykrajujeme kolieska, ktoré následne rozvaľkáme asi na 4mm a stočíme do tvaru rožkov. Hotové poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme čistou utierkou a kým sa vyhreje rúra na 170 °C necháme ešte podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 30 minút. Po upečení potrieme zľahka vodou. Z tejto dávky vyjde približne 15ks rožkov s váhou okolo 55g.
Tip: Rožky sa Vám na jeden plech nezmestia všetky ( treba medzi nimi nechať priestor, lebo pri pečení ešte narastú ). Stalo sa mi, že som si hneď urobila rožky aj na druhú plech a nechala kysnúť kým sa upiekla prvá dávka. Bola to chyba. Rožky na druhom plechu prekysli a potom spľasli. Takže počkajte kým pripravíte druhú dávku a na podkysnutie im stačí fakt 10 minút ( to bol čas kým sa na začiatku rozohriala trúba na spomínanú teplotu 170 °C ) .
Nutričné hodnoty na 1ks pečiva, 154 kcal Bielkoviny: 6,6g Sacharidy: 27g Tuky: 2,4g Vláknina: 3,5g