Richardova kari ryža s kuracím mäsom
Tento recept ma naučil môj bývalý priateľ. Nerozišli sme sa v dobrom a bolo to už veeeeeľmi dávno, no toto chutné jedlo varím i po dvadsiatich rokoch, pretože je veľmi jednoduché na prípravu, výdatné, a patrí do kategórie - mám navarené na tri dni. Záleží od toho koľko máte členov v domácnosti :-) mimochodom z tohto vzťahu som si okrem receptu odniesla i ďalší milý darček - môjho staršieho syna Richarda. Niečo dobré teda predsa len ostalo.
Čo budeme potrebovať?
5 porcií
- 400g ryže
- 230g mrazenej maďarskej zeleninovej zmesi
- 600g kuracie prsia
- 1ks pór ( 130g )
- 10g Solamyl ( zemiakový škrob )
- 30ml repkového oleja
- 80ml sójovej omáčky
- voda
- 1 a 1/2 ČL kari korenie
- soľ
- mleté čierne korenie
Pór nakrájame na jemné kolieska. Mrazenú zeleninu uvaríme v osolenej vode, alebo sparíme v parnom hrnci. Ryžu uvaríme s kari korením. Ak ste nikdy ryžu nevarili, páči sa - v kastróli rozohrejeme olej ( 10ml) a osmažíme na ňom cca 3 minúty surovú ryžu. Zalejeme vriacou vodou ( na 1kg ryže ide 1 a 1/2 L vody ) alebo zalejte od oka tak aby bola ryža ponorená a hladina vody približne 1cm nad ryžou. Ryžu osolíme a pridáme kari korenie, premiešame a varíme zakryté na miernom plameni 15 minút.
Kuracie alebo morčacie mäso nakrájame na kúsky. Vo väčšom hrnci ich na zbytku oleja orestujeme 5-10 minút, osolíme ( jemne lebo aj sójovka je slaná tak aby ste to neprehnali ), okoreníme, môžete podľa chuti pridať i chilli. Pridáme sójovú omáčku, premiešame a na koniec pridáme ešte Solamyl. Po minútke šťava vďaka Solamylu zhustne. Odstavíme a zmiešame s uvarenou ryžou, zeleninou a nakrájaným pórom.
1 porcia/420g/421 kcal Bielkoviny: 35g Sacharidy: 50g Tuky: 8,6g Vláknina: 1,1g