Rýchle proteínové pečivo
Pečivo je večnou témou pri chudnutí. Pri zdravom a racionálnom stravovaní sa mu však nemusíte vyhýbať oblúkom. Tak ako pri všetkom, i tu platí zásada rovnováhy. Okrem pravidelnosti dodržiavajte nasledujúce zásady: znížiť príjem kalórií, zvýšiť príjem bielkovín a jedávať jedlá s nižším glykemickým indexom. Konzumáciu pečiva vo svojom stravovaní minimalizujte a ak, tak si vyberajte pečivo ktoré je z celozrnných múk ( je ľahšie stráviteľné, má nižší glykemický index ), dajte prednosť bielkovinovému pečivu a hlavne pozor na obľúbené "kaizerky" a rôzne "fit" bagetky z obchodných reťazcov. Polotovary nepatria do jedálnička zdravého stravovania.
Radšej verte svojmu lokálnemu pekárovi a nezabudnite čítať zloženie potravín. A čo takto prekonať lenivosť a upiecť si pečivo doma?
Čo budeme potrebovať ?
- 250g odtučneného tvarohu
- 70g grécky jogurt 0% tuku
- 4 vajcia
- 20g chia semienok
- 10g tekvicových semienok ( posekaj na menšie kúsky )
- 20g ľanových semienok
- 10g slnečnicových semienok
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
Rozohrejeme trúbu na 180°C. Hlbší plech 20x20cm si vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme mixérom tuhý sneh. Tvaroh, jogurt, žĺtka, semiačka, soľ a sódu bikarbónu zmiešame vareškou a nakoniec zľahka primiešame i sneh. Dáme do pekáčika a pečieme 20-25 minút. Po vychladnutí vyberieme i s papierom, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Rozdelíme na 4 časti a takto získame 4 porcie. Rozkrojíme na polovicu a naplníme plátkom kvalitnej šunky, mozzarellou, zeleninovým šalátom ....
Tip: Keď cesto roztriete na väčší plech, získate tenší plát, ktorý keď rozkrájate môžete ponúknuť priateľom pri domácom pohostení.
Nutričné hodnoty na 1ks pečiva, 130g ( bez obloženia ) / 216 kcal Bielkoviny: 18,6g Sacharidy: 5g Tuky: 13,5g Vláknina: 4g