Rýchle proteínové pečivo

08.12.2021

Pečivo je večnou témou pri chudnutí. Pri zdravom a racionálnom stravovaní sa mu však nemusíte vyhýbať oblúkom. Tak ako pri všetkom, i tu platí zásada rovnováhy. Okrem pravidelnosti dodržiavajte nasledujúce zásady: znížiť príjem kalórií, zvýšiť príjem bielkovín a jedávať jedlá s nižším glykemickým indexom. Konzumáciu pečiva vo svojom stravovaní minimalizujte a ak, tak si vyberajte pečivo ktoré je z celozrnných múk ( je ľahšie stráviteľné, má nižší glykemický index ), dajte prednosť bielkovinovému pečivu a hlavne pozor na obľúbené "kaizerky" a rôzne "fit" bagetky z obchodných reťazcov. Polotovary nepatria do jedálnička zdravého stravovania. Radšej verte svojmu lokálnemu pekárovi a nezabudnite čítať zloženie potravín.  A čo takto prekonať lenivosť a upiecť si pečivo doma?   


Čo budeme potrebovať ?

  • 250g odtučneného tvarohu
  • 70g grécky jogurt 0% tuku
  • 4 vajcia
  • 20g chia semienok
  • 10g tekvicových semienok ( posekaj na menšie kúsky )
  • 20g ľanových semienok
  • 10g slnečnicových semienok
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny

Rozohrejeme trúbu na 180°C. Hlbší plech 20x20cm si vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme mixérom tuhý sneh. Tvaroh, jogurt, žĺtka, semiačka, soľ a sódu bikarbónu zmiešame vareškou a nakoniec zľahka primiešame i sneh. Dáme do pekáčika a pečieme 20-25 minút. Po vychladnutí vyberieme i s papierom, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Rozdelíme na 4 časti a takto získame 4 porcie. Rozkrojíme na polovicu a naplníme plátkom kvalitnej šunky, mozzarellou, zeleninovým šalátom .... 

Tip: Keď cesto roztriete na väčší plech, získate tenší plát, ktorý keď rozkrájate môžete ponúknuť priateľom pri domácom pohostení. 

Nutričné hodnoty na 1ks pečiva, 130g ( bez obloženia ) / 216 kcal   Bielkoviny: 18,6g   Sacharidy: 5g   Tuky: 13,5g   Vláknina: 4g