Pečený kapor so zeleninou

08.10.2024

Kapor nie je výhradne doménou Vianoc. Hoci ho väčšina ľudí pozná skôr v jeho vyprážanom variante, dá sa pripraviť aj zdravšou cestou, napríklad pečením alebo dusením. A chutiť bude stále skvele! Kaprie mäso je ľahko stráviteľné a nie je príliš tučné, preto sa hodí aj do redukčnej diéty. Je zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínu D a minerálnych látok, ako sú napríklad fosfor a draslík. Ako prílohu môžete zvoliť zelerové pyré.


Čo budeme potrebovať?

2 porcie

  • 450g očistná väčšia podkovička kapra
  • 1 ks stredne veľká cibuľa ( 70g )
  • 10g maslo
  • sušený tymian, rozmarín, petržlenová vňať 
  • soľ
  • 1ks červená paprika ( 100g )
  • 1ks šampiňón Portobello
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 1ks paradajka ( 100g )
  • 150ml bieleho vína

Očisteného, umytého a osušeného kapra potrieme citrónovou šťavou, jemne osolíme a posypeme zo všetkých strán bylinkami. Dáme na 30 minút odpočívať do chladničky. 

Medzitým si v pekáčiku rozohrejeme maslo, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu ktorú orestujeme do sklovita. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájané šampiňóny a chvíľku restujeme. Nakoniec pridáme aj červenú papriku nakrájanú na menšie pásiky. Opäť orestujeme asi minútku a na túto zmes položíme kapra. Podlejeme bielym vínom, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200 stupňov na 20 minút.  

Medzitým si pripravíme paradajku, ktorú nakrájame na väčšie kusy. Po 20 minútach pridáme ku kaprovi, zvýšime teplotu na 220 stupňov a pečieme ešte asi 10 minút, kým kapor nie je upečený do chrumkava. 

Z tejto dávky som mala obed na 2 dni. Ako prílohu som zvolila zelerové pyré - zeler očistíme, nakrájame na kocky, orestujeme na lyžičke masla a zalejeme do 3/4 vodou. Pridáme 5 guľôčok nového korenia, trochu soli a varíme zakryté do zmäknutia. Potom vyberieme korenie a tyčovým mixérom rozmixujeme na kašu. 

1 porcia / 364 kcal ( bez prílohy ) Bielkoviny: 35,6g Sacharidy: 9,9g Tuky: 14,5g Vláknina: 3,6g