Muffiny s karobom
Plod rohovníka obyčajného, Svätojánsky chlieb ... i pod týmito názvami môžete nájsť karob. Karob sú až 30 centimetrov dlhé nepukavé struky. V období plnej zrelosti majú tmavo hnedú farbu a veľmi sladkú dužinu s pomerne veľkými, tvrdými semienkami. Naraziť na neho môžete v celej stredomorskej oblasti, ale aj v niektorých častiach Afriky, Austrálie a Južnej aj Severnej Ameriky. Jeho pozitívne účinky na zdravie poznali už v antickom Grécku, kde mal karob pravdepodobne svoj pôvod. Ohromnú popularitu si však získal aj vďaka lahodnej chuti. Nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o výbornej náhrade čokolády, lepšie povedané kakaa. Kým kakao je bohatšie na železo a horčík, v množstve vápnika pre zmenu dostáva od karobu na frak. Karob obsahuje tiež viac vlákniny, čo oceníte pri redukcii hmotnosti. Jeho chuť je oproti kakau jemnejšia a sladšia, nie je preto divu, že je tak obľúbený v gastronómii.
Čo budeme potrebovať ?
14 kusov
- 250g jemného tvarohu
- 2 vajíčka
- 1 biely grécky jogurt ( 140g )
- 2 lyžice roztopeného kokosového oleja
- 3 lyžice sladidla ( použila som xylitol )
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
- 130g hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 2 PL karobu
- 20g na hrubo posekané kešu orechy
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pripravíme silikónové košíčky na muffiny - vyšlo mi 14ks. Zmiešame vajíčka, olej, jogurt, tvaroh a sladidlo. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a karob. Suchú zmes vmiešame do mokrej a naplníme košíčky do 3/4. Vrch posypeme posekanými orechmi a pečieme 25 minút.
1 ks/95 kcal Bielkoviny: 5,7g Sacharidy: 8,9g Tuky: 3,6g Vláknina: 0,9g