Krehký rebarborový koláč
Jedným z prvých produktov jarnej záhradky je rebarbora. Rebarbora je osviežujúca, šťavnatá s mierne kyselkavou chuťou, ktorú keď prepojíme s tradičným receptom na krehké cesto, vyjde nám dokonalá chuť nedeľného koláča ako stvoreného vychutnať si ho v slnkom zaliatej jarnej záhrade.
Čo budeme potrebovať ?
25 kusov
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 170 g masla
- 50 g trstinového práškového cukru
- vanilková esencia
- 1 ks vajce
- 10 g masla
- 30 g strúhanky
- 500 g rebarbory prášok do pečiva bez fosfátov
- 50 g trstinového práškového cukru
- škorica
- 30 g orechov
- 30 g hrozienok
- 20 g vanilínového cukru na posypanie
Do múky rozsekáme tuk, pridáme vajce, preosiaty cukor, pár kvapiek vanilkovej esencie a vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.
Rebarboru umyjeme, olúpeme, dáme do misy, zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou necháme asi 3 minúty. Potom vodu zlejeme a rebarboru pokrájame na tenké kolieska. Strúhanku upražíme na masle do ružova. Orechy posekáme. Hrozienka namočíme do vody.
Jeden diel cesta rozvaľkáme na obdĺžnik 20x20 cm hrubý asi pol centimetra ( môj tip je rozvaľkať ho už na pečiacom papieri a už aj s papierom preložiť na plech ). Potom posypeme strúhankou, na to dáme rebarboru, orechy, cukor zmiešaný so škoricou a scedené hrozienka.
Druhú polovicu cesta opäť rozvaľkáme na pečiacom papieri a pomocou neho ho preložíme na koláč. Popicháme vidličkou a pomaly upečieme do bledohneda v rúre vyhriatej na 180°C približne 25 minút. Ešte horúci koláč posypeme vanilínovým cukrom. Krájame ešte teplý.
1 ks/128 kcal Bielkoviny: 2,2g Sacharidy: 13,1g Tuky: 7,2g Vláknina: 0,6g