Kelové karbonátky
Karbonátky má rád každý. Je mnoho spôsobov ako ich pripraviť, spravidla je základnou surovinou bravčové mleté mäso a technologická príprava klasika - vyprážanie. Tučné bravčové mäso a vyprážanie sa však so zdravým stravovaním nekamarátia. Preto si dnes pripravíme špeci karbonátky kde je základnou surovinou kel. Nebojte sa ani mäsko nebude chýbať, použijeme kvalitnú šunku ( kvalitnou rozumej vysoký podiel mäsa a ideálne bez konzervantov ). Ak ste bezmäsitý typ, šunku vynechajte, alebo ju nahraďte napríklad nastrúhaným údeným tofu. Nie je zložité vymyslieť si zdravý jedálniček. Stačí mať prehľad vo výživových hodnotách potravín a použiť trochu fantázie. A teraz už sľúbený recept.
Čo budeme potrebovať?
20 ks
- 650g nadrobno nakrájaného kelu
- 200g kvalitnej šunky nakrájanej nadrobno
- 3 vajcia
- 1 červená cibuľa nakrájaná nadrobno
- 5 strúčikov cesnaku
- 100g strúhanky
- 1 ČL soli
- 1 PL majoránky
- 1 ČL olivový olej
Nakrájaný kel uvaríme v osolenej vode, zlejeme a necháme čiastočne vychladnúť ( vodu z kelu nevylejte, môžete ju použiť napr. na zeleninovú polievočku ).
Potom v mise zmiešame všetky ingrediencie ( cesnak samozrejme pretlačiť ) a vytvarujeme karbonátky ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Papier ešte môžete zľahka potrieť olivovým olejom. Vložíme do rúry a pečieme pri 200 °C. Po 20 minútach otočíme a pečieme ďalších 20 minút. Posledných 10 minút pridajte teplotu v rúre na 220 °C
. Ale záleží od rúry, moja pečie slabšie takže pred koncom vždy pridávam aby boli fašírky mierne pripečené Ako prílohu môžete použiť kašu z batátov, alebo mrkvy a petržlenu...my sme mali miešaný zeleninový šalát a najedli sme sa do sýta.
Toto jedlo je výbornou voľbou i na ľahkú večeru.
1 ks / 63 kcal Bielkoviny: 5g Sacharidy: 6,4g Tuky: 1,6g Vláknina: 1,5g