Jarkin jogurtový koláč so slivkami

08.08.2024

O úpravu tohto receptu ma požiadala klientka, ktorá chce ozdraviť svoj jedálniček, schudnúť a stravovať sa zdravšie. V pôvodnom recepte bolo veľa cukru, masla ... táto kombinácia nie je pri redukcii hmotnosti vhodná. Recept som upravila a je skvelý. Maškrtenie bez výčitiek - to chceme všetci. Aj tu platí jasné pravidlo - všetko s mierou. To že je koláč fit ešte neznamená že nemá žiadne kalórie. 


Čo budeme potrebovať ?

20 kusov

cesto: 

  • 125g maslo
  • 80g erythritol
  • 210g špaldovej hladkej múky
  • 3 žĺtka
  • 1ČL prášku do pečiva bez fosfátov

plnka:

  • 500g biely grécky jogurt 0% tuku
  • 60g erythritol
  • 40g zlatý klas 
  • 3 bielka 
  • 400g slivky 


Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si aj hlbší plech 35x20cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie ( papier trochu namočte, bude sa lepšie tvarovať a držať tvar aj v plechu ). 

Do misy dáme ingrediencie na cesto ( maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle ) a rukami vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Jednu zabalíme do fólie a dáme do mrazáku. Druhú časť vložíme do plechu a valčekom alebo rukami ju roztlačíme po celej spodnej časti. ( Ja mám na to taký špeciálny valček s rúčkou, ak sa Vám to podarí môžete cesto rozvaľkať aj mimo plechu na pomúčenej doske a potom ho preniesť do plechu. Ja nie som v tomto zručná, tak som si kúpila spomenutý valček s rúčkou. ) Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 15 minút.  

Medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V miske zmiešame suroviny na plnku a nakoniec vmiešame zľahka sneh z bielkov. Slivky umyjeme, prepolíme a nakrájame na malé kúsky.  

Na upečené cesto rozotrieme jogurtovú plnku a navrstvíme nakrájané slivky. Z mrazáku vyberieme druhú časť cesta, nastrúhame na hrubom strúhadle na slivky a koláč dáme piecť na 45 minút.  

Po upečení necháme úplne vychladnúť ( odporúčam cez noc ) a na druhý deň vyberieme z plechu, nakrájame a vychutnáme.  

1 ks/121 kcal   Bielkoviny: 5,1g  Sacharidy: 18,4g  Tuky: 6,3g  Vláknina: 0,3g