Gratinované zemiaky s údeným tofu a zeleninou
Gratinované zemiaky sú výborným jedlom na obed, aj večeru. Spolu s údeným tofu a koreňovou zeleninou spĺňa všetky podmienky zdravého a výživného jedla, naviac zasýti a to všetko s minimom kalórií. Jedlo vhodné aj pre vegetariánov a skvelé aj pri chudnutí. Jedným ťahom si navaríte na viac dní, čo je ďalší bonus tohto super fit receptu.
Čo budeme potrebovať?
6 porcií
- 3 vajcia
- 100ml smotany na varenie 12%
- 200g balkánsky syr
- 200g mrkva
- 230g kaleráb
- 180g údené tofu
- 1000g zemiaky uvarené v šupke
- 10g maslo + kúsok na vymazanie zapekacej misy
- petržlenová vňať
- korenie, mletá červená paprika, soľ
Uvarené zemiaky ošúpeme. Očistíme mrkvu, kaleráb a nastrúhame na hrubom strúhadle do misy. Tak isto nastrúhame údené tofu a pridáme k zelenine. V hlbšej panvici roztopíme maslo restujeme nastrúhanú zmes zeleniny a tofu kým trochu nezmäkne. V miske zmiešame smotanu, vajcia a petržlenovú vňať. Vymastíme zapekaciu misu a vrstvíme - zemiaky a udusenú zeleninu, pomedzi to rozdrobíme polovicu balkánskeho syra a podľa chuti okoreníme a opaprikujeme. Soľ už som nepridávala, ja veľmi nesolím, ale nechám to na Vás. Ukončíme vrstvou zemiakov a rozdrobíme druhú polovicu syra. Celé zalejeme vajíčkami so smotanou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180° cca 35 - 40 minút. Podávame s kyslou uhorkou, alebo čalamádou.
1 porcia / 359 kcal Bielkoviny: 16,9g Sacharidy: 38,4g Tuky: 14,7g Vláknina: 5,1g