Fit vegetariánske lasagne
Recept na talianske lasagne je vraj obľúbený pre jeho jednoduchosť. Noooo ja toto jedlo milujem, no za "jednoduché" na prípravu ho nepovažujem. I napriek tomu stojí za to venovať jeho príprave trochu viac času. Z hľadiska fit života je to pomerne ťažké a kalorické jedlo. Ale aj tu sa dá nájsť alternatíva a v čase dozrievania cukety sa dá recept prispôsobiť aj tým "ľahším" smerom a je vhodný i pre milovníkov vegetariánskej stravy.
Čo budeme potrebovať?
6 porcií
- 800g batáty
- 550g cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250g odtučnený tvaroh 0,5% tuku
- 1ks vajce
- 490g paradajky lúpané krájané
- 250g mozzarella light
- 1PL oregano
- soľ
- voda
- olivový olej
Batáty ošúpeme, nakrájame na hrubšie plátky a povaríme 2 minúty v osolenej vode, scedíme. Cuketu umyjeme a aj so šupou nakrájame na hrubšie plátky, ktoré poukladáme na obrúsok, osolíme a necháme "vypotiť".
Pripravíme si paradajkovú zmes a to tak, že na kvapke olivového oleja minútku orestujeme prelisované strúčiky cesnaku a oregáno, pridáme paradajky z konzervy a necháme prevrieť. Ja som si nazbierala čerstvé paradajky v záhradke, umyla, pokrájala, pridala trochu vody, prevarila asi 10 minút, pridala pretlačený cesnak a oregáno a rozmixovala ponorným mixérom.
"Bielu zmes" pripravíme tak, že v mise zmiešame tvaroh a vajce. Mozzarellu postrúhame na hrubom strúhadle a pripravíme si zapekaciu nádobu, ktorú najskôr celú vytrieme paradajkovou zmesou a následne začneme vrstviť. Na spodok poukladáme batáty, potrieme paradajkovou zmesou, tvarohovou zmesou, posypeme mozzarellou. Teraz poukladáme plátky cukety ( nezabudnite prebytočnú vodu z cukiet vysať papierovou kuchynskou utierkou ) a opäť potrieme trochou paradajkovej i tvarohovej zmesi a posypeme trochou mozzarelly. Celé to ukončíme mozzarellou a dáme zapiecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180°C.
1 porcia / 263 kcal Bielkoviny: 19,2g Sacharidy: 31,6g Z toho cukry: 12,5g Tuky: 5,3g Vláknina 6,1g