Dusené kuracie mäso s tekvicou hokkaido, tymiánom a kurkumou

07.10.2024

Recept na skvelý fit obedík s obľúbenou jesennou plodinou. Najobľúbenejšie u nás sú tekvice hokkaido a maslové tekvice, pretože majú univerzálne využitie, sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu prospešného pre zdravie. Neobvyklé chuťové spojenie sladkej tekvice, kurkumy a korenia Vás dostane. Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie nielen kvôli skvelej chuti a jednoduchosti prípravy, ale aj preto že mám navarené na viac dní a iba obmieňam prílohy – ryža, bulgur, pohánka, varené zemiaky ... fantázii sa medze nekladú. Určite odporúčam vyskúšať.


Čo budeme potrebovať?

8 porcií

  • 500g kuracích pŕs bez kože a kosti
  • 1 ks tekvice Hokkaido ( cca 800g čistá váha )
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 20g sušené hríby ( pred použitím namočiť aspoň na 20 minút do studenej vody )
  • 20g maslo
  • 10ml olivový olej
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • štipka čili korenia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 140g grécky biely jogurt 0% tuku

Kuracie prsia nakrájame na väčšie kúsky, posolíme, okoreníme a poprášime sušeným tymiánom a opečieme do zlata na olivovom oleji a lyžici masla. Vyberieme a odložíme bokom. Do prázdneho kastróla pridáme ešte maslo a orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme na kúsky nakrájané sušené huby a spolu chvíľu opekáme. K hubám pretlačíme strúčik cesnaku, ochutíme soľou, korením a štipkou čili.

Premiešame, necháme cesnak zavoňať a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu ( hokkaido netreba šúpať, len ju dobre umyť a odstrániť stonku a semienka s dužinou ). Premiešame a opäť pár minút spolu opekáme.

Pridáme mäso a všetko podlejeme kuracím vývarom tak, aby bolo všetko ponorené do ¾ . Zakryjeme a dusíme na miernom plameni do mäkka. Dyňa by sa mala začať rozpadať a mäso bude mäkké.

Zo šťavy odoberieme 1-2 naberačky, dôkladne premiešame s jogurtom a kurkumou a pomaly prilievame do kastróla. Necháme prevariť a odstavíme. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s pohánkou, bulgurom, ryžou ...

1 porcia / 348 kcal ( bez prílohy ) Bielkoviny: 40g Sacharidy: 28g Tuky: 10g Vláknina: 5g