Dusené kuracie mäso s tekvicou hokkaido, tymiánom a kurkumou
Recept na skvelý fit obedík s obľúbenou jesennou plodinou. Najobľúbenejšie u nás sú tekvice hokkaido a maslové tekvice, pretože majú univerzálne využitie, sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu prospešného pre zdravie. Neobvyklé chuťové spojenie sladkej tekvice, kurkumy a korenia Vás dostane. Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie nielen kvôli skvelej chuti a jednoduchosti prípravy, ale aj preto že mám navarené na viac dní a iba obmieňam prílohy – ryža, bulgur, pohánka, varené zemiaky ... fantázii sa medze nekladú. Určite odporúčam vyskúšať.
Čo budeme potrebovať?
8 porcií
- 500g kuracích pŕs bez kože a kosti
- 1 ks tekvice Hokkaido ( cca 800g čistá váha )
- 1 ČL sušeného tymianu
- soľ, mleté čierne korenie
- 20g sušené hríby ( pred použitím namočiť aspoň na 20 minút do studenej vody )
- 20g maslo
- 10ml olivový olej
- 1 ČL mletej kurkumy
- štipka čili korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 500 ml kuracieho vývaru
- 140g grécky biely jogurt 0% tuku
Kuracie prsia nakrájame na väčšie kúsky, posolíme, okoreníme a poprášime sušeným tymiánom a opečieme do zlata na olivovom oleji a lyžici masla. Vyberieme a odložíme bokom. Do prázdneho kastróla pridáme ešte maslo a orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme na kúsky nakrájané sušené huby a spolu chvíľu opekáme. K hubám pretlačíme strúčik cesnaku, ochutíme soľou, korením a štipkou čili.
Premiešame, necháme cesnak zavoňať a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu ( hokkaido netreba šúpať, len ju dobre umyť a odstrániť stonku a semienka s dužinou ). Premiešame a opäť pár minút spolu opekáme.
Pridáme mäso a všetko podlejeme kuracím vývarom tak, aby bolo všetko ponorené do ¾ . Zakryjeme a dusíme na miernom plameni do mäkka. Dyňa by sa mala začať rozpadať a mäso bude mäkké.
Zo šťavy odoberieme 1-2 naberačky, dôkladne premiešame s jogurtom a kurkumou a pomaly prilievame do kastróla. Necháme prevariť a odstavíme. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s pohánkou, bulgurom, ryžou ...
1 porcia / 348 kcal ( bez prílohy ) Bielkoviny: 40g Sacharidy: 28g Tuky: 10g Vláknina: 5g