Domáci celozrnný chlebík

22.08.2022

Pečivo je večnou témou pri chudnutí. Pri zdravom a racionálnom stravovaní sa mu však nemusíte vyhýbať oblúkom. Tak ako pri všetkom, i tu platí zásada rovnováhy. Okrem pravidelnosti dodržiavajte nasledujúce zásady: znížiť príjem kalórií, zvýšiť príjem bielkovín a jedávať jedlá s nižším glykemickým indexom. Konzumáciu pečiva vo svojom stravovaní minimalizujte a ak, tak si vyberajte pečivo ktoré je z celozrnných múk ( je ľahšie stráviteľné, má nižší glykemický index, viac vlákniny ). Pozor na obľúbené "kaizerky" a rôzne "fit" bagetky z obchodných reťazcov. Polotovary nepatria do jedálnička zdravého stravovania. Radšej verte svojmu lokálnemu pekárovi a nezabudnite čítať zloženie potravín.  A čo takto prekonať lenivosť a upiecť si chlebík doma?   


Čo budeme potrebovať ?

  • 150g bio ražná celozrnná múka hladká 
  • 150g celozrnná špaldová múka hladká 
  • 150g špaldová múka hladká 
  • 345ml voda
  • 9g droždie
  • 9g soľ
  • 2g trstinový cukor

Na prípravu a vykysnutie cesta používam "misku kysku".  V nej zmiešame múky a soľ. Do stredu si urobíme väčšiu jamku, do ktorej nalejeme teplú vodu. Do vody dáme 1/2 ČL cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme zakryté utierkou 10 minút na teplom mieste ( aby sa kvasnice aktivovali ). 

Potom dôkladne premiešame varechou a vznikne nám polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť ( v miske-kyske to trvá cca 20 minút ). Po vykysnutí preložíme cesto do hranatej formy na chleba vyloženej papierom na pečenie. Cesto zľahka rozotrite do celej dĺžky formy mokrou varechou alebo stierkou. Zakryjeme utierkou a necháme znova kysnúť asi 30-45 minút alebo do doby kedy sa cesto podvihne mierne nad okraj formy. 

Medzitým si zapneme rúru a necháme zohriať na 240°C. Potom vložíme vykysnutý chlebík do rúry na strednú mriežku. Na spodok rúry dáme zapekaciu misku alebo plech s asi 300ml vody ( toto vytvorí paru ). Po 5 minútach znížime teplotu na 200 °C a pečieme ďalších 40 minút. Potom vyberieme chlieb z formy a necháme vychladnúť na mriežke. 

Chlebík vydrží cca 4-5 dní.  

Nutričné hodnoty na 1 krajec, 50g / 93 kcal   Bielkoviny: 3,8g   Sacharidy: 18,3g   Tuky: 0,5g   Vláknina: 2,6g