Cviklové krémové rizoto

25.11.2021

Vedeli ste, že prvé záznamy o cvikle ( červená repa ) sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylónie? Bola známa aj v starom Ríme, kde ju vtedy bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy. Táto červená koreňová zelenina sa v surovom stave dobre uplatní v šalátoch. Výborne chutí s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, pomarančmi a orechmi. Z varenej cvikly pripravujeme šaláty so smotanou, majonézou, marinádou a pod. Oba druhy šalátov sú dobrým doplnkom pečeného mäsa a minútok. Uvarenú mladú cviklu stačí len osoliť, pokvapkať citrónom a maslom - je to dobrá príloha pre tých, ktorí nemajú radi kyslé šaláty. My ju použijeme do talianskeho krémového rizota. Poďme na to. 


Čo budeme potrebovať?

4 porcie

  • 400g ryže ( Arborio, alebo Carnaroli - ryža ktorá má vysoký podiel škrobu, čo zabezpečí krémovosť rizota ) 
  • 250g uvarenej cvikle
  • 1 cibuľu
  • 1PL masla
  • 200g syra gréckeho typu ( alebo kozieho syra )
  • soľ
  • mleté čierne korenie  
  • vývar, aspoň 800ml


Cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode na miernom plameni. V hlbokom hrnci alebo hlbokej panvici roztopíme maslo a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme. Potom pridáme ryžu, ktorú chvíľu opražíme na cibuľke a zalejeme ju jednou naberačkou vývaru. Osolíme, okoreníme a na miernom plameni varíme aspoň 20 minút. Počas tejto doby podchvíľou miešame a prilievame vývar. Po 20-tich minútach by už mala mať ryža krémovú konzistenciu. Primiešame k nej uvarenú cviklu a ak treba kľudne prilejte ešte vývar aby vzniklo naozaj krémové ( ako môj manžel hovorí - mokré ) rizoto. Odstavíme a primiešame na kocky nakrájaný syr. Podávame s listovým šalátom ( rukola, polníček, šalátový mix ... ).

Tento typ talianskeho rizota robievam spravidla keď varím vývar. Vtedy môžem do rizota prilievať vývaru koľko potrebujem.

1 porcia/298 kcal   Bielkoviny: 13g   Sacharidy: 29g   Tuky: 15g   Vláknina: 4g