Ananásová kocka

05.02.2023

Ananás obsahuje enzým zvaný bromelaín, ktorý zlepšuje trávenie a bojuje proti zápalovým procesom v organizme. Ďalšou veľmi dôležitou vlastnosťou tohto enzýmu je, že môže upevniť metabolizmus. Ananás je vhodný na udržiavanie štíhlej línie. Môže za to aj množstvo vlákniny a nízky obsah kalórii v ananáse. Čerstvo vytlačená ananásová šťava sa v prírodnom liečiteľstve používa pri horúčkovitých ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ ananás pochádza, ho považujú za účinné afrodiziakum.   

    Čo budeme potrebovať?

    16 kusov

    Na cesto:

  • 150g jemných ovsených vločiek
  • 150g jablkového pyré
  • 1 väčší banán (110g)
  • 120g lieskových orechov
  • 8g prášok do pečiva bez fosfátov 

Na tvarohovú náplň:

  • 500g nízkotučného jemného tvarohu
  • 60g medu

Poleva:

  • 300g ananás
  • 5 PL vody
  • 20g želatíny 

Všetky ingrediencie na cesto si spolu zmixujeme vo výkonnom mixéri. Formu 20x20cm vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme do nej vzniknuté cesto. Cesto dáme piecť do rúry na 185°C stupňov na 20 minút. 

Po dopečení ho necháme vychladnúť. 

V mise dôkladne zmiešame tvaroh s medom a následne vylejeme a rozotrieme na cesto. Zatiaľ čo si pripravíme polevu, dáme takto pripravený koláč do chladničky. 

Želatínu si v hrnci zmiešame s vodou a necháme ju napučať (zhruba 5 minút). Ananás očistíme, pokrájame na menšie kusy a rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu. Pripravenú želatínu za stáleho miešania rozpustíme na ohni a odstavíme z tepla. Ihneď do nej pridáme ananásovú pastu, poriadne premiešame a polevu vylejeme na vrch koláča.

Koláč dáme na noc (alebo aspoň 5 hodín) stuhnúť do chladničky. 

1ks/149 kcal   Bielkoviny: 7,5g   Sacharidy: 16,1g   Tuky: 5,3g   Vláknina: 2,8g